Trucuri și idei pentru călătoria cu rulota

A călători prin țară cu rulota este o grozavă experiență pentru întreaga familie. Te plimbi unde îți dorești, admiri peisaje de poveste, petreci timpul împreună cu cei dragi și te distrezi de minune. Pentru ca să nu-ți lipsească nimic, ia cu tine ghidul de mai jos.

Fă o listă pentru orice

Haine – atât subțiri, cât și groase, chiar dacă e vară, tot vei avea nevoie de o jachetă în zonele muntoase. Ia rezerve la fiecare articol de îmbrăcăminte, pentru că nu știi când le vei putea spăla.

Articole de cosmetică – mai ales dacă alegi să călătorești cu copii mici, ai grijă să împachetezi tot ce trebuie. Nici ceilalți membri ai familiei nu trebuie să fie lipsiți de pastă de dinți, săpun sau șampon, o cremă hidratantă universală sau hârtie igienică.

Alimente și băuturi – e indicat să alegi conserve sau alimente care nu se strică ușor, și fii sigur că ai suficientă apă de băut. Când te oprești în locuri nu foarte populate e cel mai nepotrivit moment să rămâi fără apă.

Diverse – nu uita de un încărcător universal, lanternă și baterii, soluții împotriva insectelor sau chibrituri.

Spațiu de depozitare

Aici trebuie să fii un mic geniu, deoarece spațiul limitat al rulotei nu îți permite decât strictul necesar, așa că ar trebui să înveți să folosești la maxim spațiul existent. Folosește cârlige detașabile (cu ventuze) pentru a agăța diverse ustensile, pe care apoi le poți muta unde ai nevoie, și extinde-te în sus pe verticală cu aranjamentele, în loc să le înghesui pe toate la nivelul solului.

Controlul temperaturii

Fără avantajul încălzirii de la centrală sau a aparatului de aer condiționat, trebuie să te descurci cu ce ai. E o idee bună să păstrezi un fragment de polistiren cu care să acoperi geamurile pe timp de noapte, este un bun izolator termic în zonele reci și îți va oferi și intimitate. Asta deoarece majoritatea căldurii se pierde la nivelul ferestrelor. Nu trebuie să îți lipsească păturile sau sacii de dormit pentru a avea confort pe timpul nopții, și nu uita de un spațiu de umbrire unde te poți relaxa pe timpul zilei. Poți lua cu tine o umbrelă de soare, dar unele rulote sunt prevăzute cu un paravan extensibil în exterior pentru a asigura o zonă răcoroasă.

Surse de iluminat

Lumina din interiorul unei rulote este, de obicei, destul de gălbuie și slabă, așa că nu strică să aduci niște becuri suplimentare, pe care le poți instala în colțuri sau chiar în interiorul dulapurilor. Te va ajuta la maxim când ai treabă de făcut în timpul nopții sau ai de pregătit o cină târzie. Este o idee bună să lipești bandă fosforescentă pe scări, sau chiar să instalezi o lumină de veghe, deoarece poate fi o adevărată provocare să-ți găsești drumul când afară e întuneric beznă. Dar nu exagera cu sursele de lumină deoarece îți poate secătui bateria.

În general, când călătorești liber fără o destinație anume, e bine să îți iei și câteva măsuri de siguranță. Ține legătura cu cineva de acasă și anunță în permanență pe unde ești, nu uita să încui rulota pe timpul nopții sau când pleci într-o drumeție și, de regulă, alege un loc de campare special destinat acestei activități. Pe lângă securitatea sporită, aceste spații au și alte facilități, precum dușuri, toalete și localuri pentru servit micul dejun, dar sunt disponibile contra cost.